2010. december 3., péntek

Juharszirupos-diós torta


Na szóval, kicsit eltűntem mostanában, de most visszatérek. Ezt a tortát több mint egy hónapja sütöttem szülinapra. Martha Stewart receptje alapján készült.Ő kis cupcake-et csinált belőle, de szülinapra már csak nem nyomok az ünnepelt orra alá holmi cupcake-et. Ezért megsütöttem a tésztát egy tortaformában. Először féltem, hogy kevés lesz a mennyiség, de mire elkészült, lett belőle egy óriási torta, pedig azt az adagot csináltam ami az eredeti receptben van. Kicsit féltem, hogy nem fog ízleni a többieknek, meg hogy nem fog elfogyni, elvégre csak négyen voltunk, de tévedtem. Mire elvonultak a vendégek 3 szeletnyi maradt a tálon belőle. Ez azért jelent valamit. Mármint nem azt, hogy ilyen lehengerlő szakács vagyok, hanem hogy finom a süti :-)

Tészta:
2 és 3/4 bögre liszt átszitálva
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
22 dkg vaj
1,5 bögre cukor
3 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 bögre tej
1,5 bögre durvára tört dió

Krém:
3 nagy tojás sárgája
1 bögre juharszirup
22 dkg vaj

A lisztet, sütőport, sót, fahéjat összekeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát és továbbkutyuljuk. Ezután a lisztes keveréket, illetve a tejet felváltva hozzákeverjük kis adagokban, ügyelve arra, hogy a liszttel kezdjük az adagolást és azzal is fejezzük be. Hozzáadjuk a diót és elkeverjük.
Én 180 fokon sütöttem kb. 40 percig, de ez sütőtől függ, mint tudjuk, ezért ellenőrizzétek tűpróbával.
A krémhez a sárgákat kb. 5 percig habosra keverjük. A juharszirupot egy edényben, feltesszük közepes lángra kb. 15 percig. Kicsit hagyjuk hűlni, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgához, ezután további 4-5 percig keverjük. Kis adagokba hozzáadjuk a vajat és további 4-5 percig keverjük a mixerrel.
Én a tésztába és a krémbe is tettem diót.

Recept nyomtatása

1 megjegyzés:

  1. Isteni ez a torta.
    Volt barátnőm is nyíregyházi kislány volt. 7 évig voltunk együtt.

    VálaszTörlés