2009. június 13., szombat

Babapiskótás meggyes süti


Ez a süti anyukám receptje alapján készült. Ebben van a legfinomabb sütikrém a világon. Amikor kicsi voltam szegény anyukámnak a tésztákhoz meg a krémekhez mindig dupla adag alapanyagot kellett vennie, mert mire megcsináltuk, a felét megettem. Kapós volt most is, mindenki túrta mint vakond a homokot.
Persze friss meggyből a legfinomabb, de most fagyasztottból készítettem, mert friss még nincs.

Tészta:

35 dkg liszt
12 dkg margarin
12 dkg porcukor
2 tojás
2-3 evőkanál tejföl
4 evőkanál langyos tej
1 púpozott kávéskanál szalalkáli

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukit majd a tojást. A langyos tejet összekeverjük a szalalkálival és ezt is beleöntjük. Majd beletesszük a tejfölt és összegyúrjuk. Szép puha tésztát kell kapnunk, ami nem ragad. 2 részre osztjuk a tésztát és mindegyiket 30*35 centisre nyújtjuk ki. Megszurkáljuk villával és 180 fokos előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg.

Krém:

25 dkg margarin
25 dkg porcukor
0,5 l tej
1 csomag vaníliás puding
1 tojás

babapiskóta
meggy
tej
rum
baracklekvár

A margarint a cukorral kikeverjük. A tejben megfőzzük a pudingot, hozzáadjuk a tojássárgát amit előtte kicsit villával elkeverünk és tovább főzzük 1-2 percig. Habosra verjük a fehérjét és miután lehúztuk a tűzről a pudingot, kanalanként óvatosan hozzákeverjük. Ezután még visszatesszük kb. 1 percre a tűzre és kevergetjük.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukros vajat is.
Az egyik kihűlt tészta tetejét megkenjük lekvárral. Erre tesszük a krém felét. Egy kis langyos tejbe teszünk rumot összekeverjük és ebbe mártjuk a piskótákat. Vigyázni kell, hogy ne ázzanak el. Csak épphogy belenyomjuk egyik majd másik oldalát és azonnal vesszük ki. Ez megy a krémre. Jó szorosan, hogy mindenhol befedje a sütit. Erre tesszük a kimagozott meggyet. Én mindig félbenyitom őket, mert úgy rendesen megáll a piskótákon. Erre jön a maradék krém, végül a másik tészta alját is megkenjük lekvárral és lekváros felével lefelé ráfektetjük a krémre. A tetejét bevonjuk csokimázzal. Ezzel tuti sikert aratunk mindenhol.

Recept nyomtatása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése