2009. április 9., csütörtök

Balaton szelet



A receptjeim között turkálva találtam rá erre a sütire. Nincs vele sok szöszmösz és finom is. A krémje az egyszerűbb ízű csokikrémek közé tartozik de jól kiegészítik egymást a tésztával. A tetejére elvileg porcukor kerül de nekem még maradt csokikrém ezért azt is tettem rá. Egy 33*45 cm-es tepsihez a lenti adag másfélszeresét kell elkészíteni.

Tészta:

1 tojás
20 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 evőkanál tej
2 evőkanál méz
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor

A tojást, porcukrot, vajat, tejet, mézet gőz fölött elkeverjük, felmelegítjük majd levesszük a gőzről és hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Összegyúrjuk és 4 egyforma cipót formázunk belőle.
Egyenként kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk őket és 180 fokos sütőben kisütjük. Vigyázat könnyen megég, figyelni kell rá, hamar megsül.

Krém:

2 dl tej
1 evőkanál gríz
15 dkg vaj
2 evőkanál kakaó
20 dkg porcukor
1 nagy evőkanál lekvár (lehetőleg bogyós gyümölcsből)

A tejet a grízzel összefőzzük és amikor besűrűsödött hozzáadjuk a vajat, kakaót, porcukrot, lekvárt. Összekeverjük és betesszük a hűtőbe. Amikor kihűlt és kicsit összesűrűsödött megkenjük vele a lapokat. Nem lesz nagyon sűrű a krém. Fogyasztás előtt 1 napot pihentetni kell.

Recept nyomtatása

1 megjegyzés: