2009. március 21., szombat

Butterscotch




Vagyis karamellpuding. Ezt a nasit nem bántam meg, hogy megcsináltam, mert nagyon finom. Igaz kicsit édes is, de máshogy édes mint amire számítottam. Mivel barna nádcukorból készül teljesen más íze van, mint a megszokott karamellnek ami fehér cukorból készül. Sokkal de sokkal finomabb. És közelébe sem ér a bolti pudingoknak. Dehát ez nem is meglepő.

Íme a recept:

60 g margarin
200 g barna nádcukor (fontos, hogy nádcukor legyen, mert a sima barna cukorból nem a kellő eredményt fogjuk elérni)
3/4 teáskanál só
3 evőkanál keményítő
625 ml tej
2 nagy tojás
2 teáskanál whiskey
1 evőkanál vanília kivonat

A vajat felolvasztjuk egy lábasban és hozzáadjuk a cukrot és a sót. Addig melegítjük folyamatos keverés mellett, amíg a cukor megkaramellizálódik teljesen. Ekkor lehúzzuk a tűzről.
A keményítőt kb. 60 ml tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a két tojáshoz és ezzel is összekutyuljuk.
A maradék tejet hozzáöntjük a karamellhez és elkeverjük vele. Össze fog ugrani a karamell a hidegtől, de ez majd szépen újra elolvad benne. Ezután hozzáöntjük a tojásos keményítőt is és visszatesszük a tűzre főni.
Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Amikor egyet rottyan utána még kb. 2 percig főzzük.
Amikor kész nem lesz olyan sűrű, mint a bolti példány, de ezt be kell tenni 4 órára a hűtőbe és csak utána kell fogyasztani. Ezalatt az idő alatt szépen besűrűsödik. Tejszínhabbal tálaljuk.

Recept nyomtatása

4 megjegyzés:

  1. Azzal a kis whikey-vel a karamell nagyon finom lehet-és igazi puding!!
    A tálkák is édesek!!!

    VálaszTörlés
  2. Bocs, melléütöttem!!Jav: whiskey, természetesen:)

    VálaszTörlés
  3. Igen nagyon finom. Most, hogy másnaposan is megkóstoltam így meg még finomabb, mert már összeértek az ízek. És már nem is émelyítően édes mint első nap. Pont jó.

    VálaszTörlés
  4. Másnapos voltál, mikor megkóstoltad? :) Köszönöm a receptet, pudingként még nem kóstoltam, csak likőrként Londonban, az nagyon tuti volt!

    VálaszTörlés